svētdiena, 2022. gada 27. februāris

Vēl par nodokļiem un palīdzības Ukrainai izpausmēm


Asaras mazo bērnu acīs, kam jāpamet mājas, ar laiku nožūs, bet to vietā nāks naids. Visticamāk, uz visu atlikušo dzīvi. Tikmēr Ukraina jau iepriekš bija gatavojusies karam, jo tur ilgāku laiku (kopš 2014.g.) ir spēkā 1,5% militārās aizsardzības nodoklis papildus visam, kas apliekas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (sākumā bija tikai algām un uzņēmuma līgumiem). To piemēro arī loteriju laimestiem. Droši vien, Krievijai arī būs jāpalielina nodokļus, lai finansētu šo dārgo militāro neprātu. Kas vēl nāk prātā, domājot par nodokļiem un šo karu? 

Nodoklis privātu ziedojumu vietā?

Kā likums, nodokļi kara laikā paaugstinās, bet pēc kara - nesamazinās. Vairumā gadījumu tādēļ, lai vēl ilgi pēc kara atbalstītu tos, kas cīnījušies un cietuši kara laikā. Vai tagad būtu jārunā par ienākumu nodokļa palielināšanu vai militārā nodokļa ieviešanu, lai visi vienoti palīdzētu Ukrainai privātu iniciatīvu, ziedojumu vietā? Nezinu, bet skaidrs, ka ukraiņi ar savām asinīm aizstāv arī pārējo Eiropu, arī mūs. Līdz tam, te ir Nacionālās Armijas konts Ukrainas Nacionālajā bankā (maksājumiem USD, EUR vai GBP), kas atvērts ziedojumiem: UA843000010000000047330992708.

Kādu palīdzību lūdz ukraiņi?

Ir arī citi līdzekļi, kas ir vairāk par Ukrainas karodziņiem soc-tīklos. Kāds Ukrainas advokātu birojs atsūtīja skaidru sarakstu ar 3 punktiem, kur nepieciešama palīdzība: 

  1. Palīdzēt aizsargāt debesis Ukrainā no jebkurām lidmašīnām un raķetēm;
  2. Izslēgt Krieviju no SWIFT;
  3. Aizliegt populāru IT pakalpojumu sniegšanu Krievijas tirgum (Amazon, Microsoft, Google cloud, AppStore, PlayMarket, maksas pakalpojumi, datorspēles, u.tml.), kā arī populāru preču eksportu uz Krieviju (mašīnas, elektroniku, FMCG). Jo Krievijā joprojām esot daudz cilvēku, kas uzskata, ka iebrukums Ukrainā ir kārtējā militārā operācija, ar kuru lepoties un tai nav īpašas ietekmes uz viņu dzīvi. Viņiem jāpalīdz pamosties.   

Aizvērt robežu ar Krieviju?

Par pirmajiem 2 punktiem Latvijai ir maza teikšana, bet par trešo? Latvijai ir robeža ar Krieviju, kas joprojām ir vaļā preču eksportam. Ja nav iespējams pie mums ietekmēt ES muitas nodokļu politiku, varbūt ir iespējams aiztaisīt robežpunktus remontam?

Ieturējuma nodoklis maksājumiem uz Krieviju?

Tomēr pastāv risks, ka tirdzniecības ierobežojumi var nopietni ietekmēt trūcīgāko iedzīvotāju dzīvi, bet ne turīgākos. Tāpēc saprātīgāki ierobežojumi būtu jebkuru pasīvo ienākumu izmaksu uz Krieviju aplikšana ar ieturējuma nodokli. Šobrīd dividenžu, procentu un autoratlīdzību izmaksa uz Krieviju ar nodokli Latvijā neapliek. Lai nebūtu nekādu sirdsapziņas vai juridiskāku pārkāpumu, Latvijai un citām valstīm iespējams vienpusēji atkāpties no nodokļu konvencijām ar Krieviju.  

Sankcijas oligarhiem - vai zinām PLG?

Oligarhiem, visticamāk, visi būtiskākie aktīvi ir ofšoros. Tādēļ tagad morāli atbildīga pieeja būtu visiem Latvijā pārskatīt savus darījumus ar ofšoriem un pārliecināties vai zinām tā patiesā labuma guvējus. Vai tie varētu būt Kremlim tuvu stāvoši cilvēki. Zināms, ka, piemēram, Rīgas Dome noslēgusi līgumus par telpu nomu ar uzņēmumiem, aiz kuriem stāv ofšori ar PLG no Krievijas. RD kā minimums būtu morāls pienākums ukraiņu priekšā pārbaudīt šo cilvēku tuvību Kremlim, Magņitska u.c. sankciju sarakstiem. Latvijā jāievieš % no noslēptajiem aktīviem kā maksājamu gadījumā, ja Latvijas PLG sarakstos UR norādīts nepatiess labuma guvējs. Sankcionēto cilvēku un uzņēmumu sarakstiem jābūt publiski viegli atrodamiem, nevis apkopotiem maksas datu bāzēs, lai visi to viegli un ātri var pārbaudīt.  

Ķīnas un Japānas piemērs

Līdzekļu slēpšanas ziņā ne vien oligarhi, bet arī politiķi var iet garu un sarežģītu ceļu, lai noslēptu savu mantu. Piemēram, vienā no Tax Stories podkāstiem cita starpā runājām par stāstu no grāmatas Moneyland, kur Ķīnas komunistiskās partijas funkcionāri bija izdomājuši iespēju Japānā. Šim nolūkam bija vajadzīga donor-māte Japānā, kura par zināmu samaksu attiecīgajam funkcionāram radīja bērnu, kas varēja palikt ar mātes uzvārdu, lai nerastos aizdomas par saistību ar šo funkcionāru. Tad šī bērna bankas konts pamazām sāka uzkrāt pamatīgas naudas summas. Nepieciešamības gadījumā funkcionārs jebkurā brīdī varēja pierādīt paternitāti.   

Ilgtermiņa vīzas ukraiņiem

Latvija jau pieņēmusi dažus labus lēmumus - lai Ukrainas pilsoņi varētu uzturēties un strādāt Latvijā, viņiem tiks izsniegtas ilgtermiņa vīzas saistībā ar tiesībām uz nodarbinātību. Zemāk - Latvijas paziņojums ukraiņiem par iebraukšanas nosacījumiem kara bēgļiem. Cilvēkiem un biznesiem, kas pārcelsies uz Baltiju, Sorainen piedāvās bezmaksas juridisko un nodokļu palīdzību vismaz EUR 50 000 apmērā. Interesenti var sazināties ar mani.

Hiperinflācija

Pēc lielajiem kariem novērota arī hiperinflācija, it sevišķi valstī, kas zaudējusi karu. Valstī nepieciešama nauda, aizņemties nav iespējams, bet nodokļu ieņēmumu ir maz, tādēļ tā ieslēdz naudas drukāšanas mašīnu. Pēc 1.pasaules kara Vācijā izdeva 100 triljonu markas naudas zīmi, bet lai aizbrauktu uz veikalu pēc maizes, vajadzēja piekraut pilnus ratus ar bezvērtīgo naudu. Zemāk - foto no M.Keen un J.Slemrod grāmatas Rebellion, rascals and revenue, kur bērni spēlējas ar paciņām ar Vācijas markām, lai no tām veidotu rotaļu mājas. Ap to pašu laiku Austrijā bija ieteicams bārā pasūtīt uzreiz divus kausus alus, jo otrs jau paliktu dārgāks, kamēr izdzer pirmo. 



 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru