pirmdiena, 2022. gada 28. februāris

PVN izkrāpšanas aktualitātes


Kas kopīgs šīm precēm un pakalpojumiem?

Preces: mobilie telefoni, datoru čipi, mikroprocesori, hi-fi tehnika, jauni un lietoti transportlīdzekļi un dārgmetāli.

Pakalpojumi: CO2 kredīti, gāze un elektrība, datu mākoņ-pakalpojumi un VoIP (datu pārraide interneta telefonos), kā arī zaļās enerģijas sertifikāti.

Kā izkrāpj?

Ar šīm precēm un pakalpojumiem ES visbiežāk notiek PVN izkrāpšana. Piemēram, izkrāpēji mēdz deklarēt ar 0% PVN apliekamu preču piegādi ES, bet pārdod preces vietējā tirgū, apliek tās ar PVN un neiemaksā valsts budžetā. Līdzīga shēma ir, kad Latvijas uzņēmums iepērk preces pāri robežai (piemēro reversu) un pārdod - tam veidojas budžetā maksājams PVN par visu preces summu, ko var ielikt kabatā un pazust. Taču lielāka problēma godīgajam biznesam ir, ka VID pēc tam iet pie pircēja un saka, ka tas nedrīkst atskaitīt priekšnodokli par pirkumu, jo tam vajadzēja zināt, ka pārdevējs ir krāpnieks. VID rokas līdz pašiem krāpniekiem parasti nesniedzas, tāpēc radīto caurumu vajag aizlāpīt citur. 

Un kā to novērst?

Ja vietējā tirgū precēm (B2B darījumiem) piemērotu vietējo reverso PVN, tad nodokli ir tikai jāuzskaita, bet nav jāmaksā par PVN naudu. Tāpēc izkrāpējiem nav PVN naudas, ko ielikt kabatā un ar ko pazust. 

Otrs ir ātrās reaģēšanas mehānisms, kas ļauj valstīm ieviest reverso PVN šaurās nozarēs bez saskaņošanas ar EK, ja pēkšņi valstī novērojama izkrāpšana ar kādu no preču vai pakalpojumu veidiem. Vai šo iespēju pastāvīgi VID uzrauga un par to komunicē ar FM? Diez vai.

Vēlmju saraksts, kur vēl ieviest vietējo reversu

Šīs preces un pakalpojumi ir vēlmju saraksts mūsu FM un Saeimai, jo Latvija joprojām nav izsmēlusi visas iespējas piemērot ES PVN direktīvā paredzētos pret-izvairīšanās pasākumus. Latvija ieviesusi vietējo reversu minētā saraksta precēm un pakalpojumiem, kas atzīmēti ar italic, kā arī kokmateriāliem un metāllūžņiem un ar tiem saistītajiem pakalpojumiem, būvniecības pakalpojumiem, planšetēm un klēpjdatoriem, spēļu konsolēm, graudaugiem un tehniskām kultūrām, melno un krāsaino metālu pusfabrikātiem.

Par PVN izkrāpšanas vērienu Eiropā ar Co2 emisijas kvotām jebkurš var pārliecināties, Netflix noskatoties dokumentālo filmu Lords of Scam. Vēl no PVN direktīvas panta, kas atļauj piemērot reversu, nav ieviesta sistēma gāzes un elektrības sertifikātiem un telekomunikācijai.

Vietējais reverss - līdz 2026.g.

EK tikko ierosināja atļaut ES valstīm turpināt jau ieviestos pret-izvairīšanās pasākumus līdz pat 2025.g. beigām, tādējādi apstiprinot, ka šie pasākumi ir efektīvi, lai cīnītos ar PVN izkrāpšanu. Parasti šādus EK ierosinājumus apstiprina, bet š.g. 10.februārī EK izziņoja iespējas komentēt attiecīgo direktīvas projektu. Tajā pat vietā pieejams arī pats projekts. Pēc direktīvas apstiprināšanas FM vai jaunajai Saeimai būs labs brīdis prasīt EK paplašināt Latvijas reversā PVN klāstu. Paredzams, ka EK ar 2026.g. centīsies ieviest t.s. pastāvīgo sistēmu, kas ļaus pārrobežu darījumiem piemērot pārdevēja valsts PVN likmi, ne 0%. Līdz tam EK programmas 'PVN digitālajā laikmetā' ietvaros strādā pie citu mehānismu ieviešanas, reālākais no kuriem šķiet reālā laika PVN e-rēķinu deklarēšana visā ES.

Ieteikums biznesam, kas redz PVN izkrāpšanu savā nozarē

Tādos gadījumos iesaku runāt ar FM. FM darbinieki šķiet super-aizņemti, bet ar vēlmi palīdzēt un iesaistīties. Tāpēc dažreiz viņu vietā nepieciešams izdarīt kādu mājas darbu, veikt attiecīgu izpēti vai pat pieprasījuma pamatu, ar ko doties pie EK. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru