otrdiena, 2022. gada 8. februāris

Operācija Zealots

Kas notika, īsumā?

Starp 3 līdz 6 miljardiem USD izkrāpti no Brazīlijas budžeta 15 gadu laikā. USD 6bn ir vairāk kā 1/2 Latvijas gada nodokļu ieņēmumi.. Kā teiktu kāds tēls Harija Potera filmā - puff. No aptuveni 200 tiesnešiem ap 10 šo gadu laikā saņēma kukuļus, lai ietekmētu citu tiesnešu nolēmumus attiecīgo uzņēmumu nodokļu tiesu lietās. Pēc šī skandāla notika pamatīga nodokļu strīdu risināšanas sistēmas reforma. 

Saruna ar profesori

Par to visu un daudz ko citu diskutējam jaunākajā Tax Stories podkāsta sērijā ar Brazīlijas nodokļu tiesību profesori Ana Utumi, kas ir ievērojams speciālists pat uz visas pasaules nodokļu teorijas skatuves. Šī saruna ar Anu mani iedrošināja parakties dziļāk, kas lācītim vēderā, par 2015.-17.gados Brazīlijas policijas veikto operāciju Zealots. Zealots, starp citu, nozīmē šķietami kaislīgi nodevies savam mērķim. Un lūk, ko izdevās sakasīt. 

Nodokļu strīdu komisija

Viss sākās at anonīmu aploksni, ko policija saņēma 2015.gadā. Tur bija ziņojums par nodokļu strīdu izskatīšanas komisiju, kas izveidota Finanšu ministrijas paspārnē. Komisijas lēmumi par audita nodokļu uzrēķiniem bija neapstrīdami, ja tā lēma par labu nodokļu maksātājam. Savukārt, tās lēmumi bija par labu nodokļu maksātājam, tam bija iespēja vēl turpināt cīnīties administratīvajā tiesā. Policijai ir aizdomas par 74 procesos ietekmētu iznākumu, tādēļ šīs komisijas darbs bija pārtraukts pilnībā. 

Kā tas notika? 

Komisijas ietvaros bija izveidojusies domubiedru grupa, kas, izmantojot viņiem lietas materiālos pieejamo informāciju, caur starpniekiem informēja 'klientus' (uzņēmumus, kas tikko auditēti vai viņu advokātus un citus konsultantus) par iespējām veicināt lietas izskatīšanas komisijā labvēlīgu iznākumu. Komisijā lietu skata 6 komisijas locekļi, no kuriem pusi izvirzīja administrācija, bet pusi - nodokļu maksātāji. Nodokļu maksātāju pārstāvji parasti tāpat nostājās uzņēmumu pusē. Tādēļ bija nepieciešams vien 'pārliecināt' vienu no administrācijas pārstāvjiem nosliekties uzņēmuma pusē. Par to šī domubiedru grupa saņēma līdz pat 10% no uzrēķina. Skāde valstij, protams, nerodas tikai no šiem kukuļiem, bet no tiem komisijas nolēmumiem, kas, kā Nora Bumbiere dziedāja, varēja būt (korekti), bet nebija.. 

Pierādījumi

Operatīvās darbības ilga vismaz 2 gadus. Tādēļ pat publiski pieejamos materiālos figurē, piemēram, komisijas vadītāja e-pasts kādam no globāliem ražotājiem, kas garantē 95% izredzes uzvarēt lietā. Noklausītās un ierakstītās sarunās konstatēts, ka pastāv cenu lapa šādiem 'klientiem'. Neskatoties uz visu šo ažiotāžu, Brazīlijas prokuratūra minējusi, ka tai nav pietiekošu pierādījumu, lai atceltu 90% no minēto 74 lietu nolēmumiem.  

Vai tas nešķiet kaut kur dzirdēts stāsts? 

Jau žurnāla Klubs 2017.g. aprīļa numurā stāstīju par gadījumiem, kur pēc diezgan līdzīgas shēmas cilvēki iegūst informāciju VID par tā veiktajiem auditiem un iet pie šiem uzņēmumiem mēģināt izslaukt naudu, pretī piedāvājot pamāt ar maģisko zizli, lai audita lieta pazūd. Puff.. Kādā no nākamām Tax Stories podkāsta sērijām vajadzētu būt intervijai ar drosmīgu jaunu biznesmeni, kam vēl nedaudz vairāk kā pirms gada bija līdzīgs gadījums. Tik šoreiz ar zizli pamāja šis uzņēmējs un KNAB ielika aiz restēm ne vien pašus naudas izspiedējus, bet arī attiecīgās informācijas avotus VID. Puff.. Tātad, tā informācijas noplūde no VID turpinās gadiem. Un Dievs vien zina, cik miljonu tādā veidā pagājuši garām valsts kasei. Jo vairāk šādu drosminieku pie mums būs, jo ātrāk attīrīsies sistēma.    

Reformē, ne izformē

Šādas komisijas nepieciešamību uzsver arī fakts, ka Brazīlija pēc šī skandāla nevis likvidēja komisiju, bet apturēja tās darbu, lai reformētu. Palielināja tiesnešu skaitu no 6 uz 8, piešķīra budžetu tiesnešu ikmēneša atlīdzībai USD 3800 apmērā - līdz skandālam tas bija 'goda' darbs papildus katra pamat-pienākumiem. Ieviesti stingrāki ierobežojumi par radniecības aizliegumiem starp esošiem un bijušiem tiesnešiem. Uzņēmumam nav jāmaksā uzrēķinu, ja komisijas lēmums ir negatīvs un uzņēmums turpina skaidrot taisnību tiesā. 

Nodokļu strīdu pirms-tiesas komisija ir nepieciešama arī Latvijā

Šāda komisija jau ilgstoši pastāv arī tepat kaimiņos - Lietuvā. Ja paskatamies uz ES kopumā, tikko svaigs ārpus tiesas nodokļu strīdu risināšanas mehānisms ieviests Grieķijā. Turklāt viņi izdomājuši mehānismu, kā (caur attiecīgu komisiju) mēģināt ātri atrisināt arī visus tiesā esošos strīdus. Viņi noteikti ir jau paveikuši apjomīgu izpētes mājasdarbu, pirms šo nolēma ieviest. Nav jāizdomā vēlreiz riteni. Kopējam ar prātu un uzlabojam. Šāds ārpus-tiesas veidojums paātrina lietu izskatīšanas ātrumu, kas ir vitāli svarīgi labas biznesa vides veidošanai Latvijā. Ar to var aizstāt to procesa imitāciju, kas notiek VID ģenerāldirektora līmenī. Kaut arī tukša bise arī dažreiz izšauj, vai mēs vēlamies tērēt laiku un resursus, pārprasot VIDam - vai jūs tiešām tiešām esat pārliecināti par savu lēmumu?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru