pirmdiena, 2022. gada 14. februāris

Kriminālatbildība valdei, ja varēja samaksāt nodokļus..


Varēja būt, bet nebija..

Diez vai Raimonds Pauls un Ārija Elksne iedomājās, ka šo slaveno dziesmu varētu saistīt ar nodokļiem, bet tieši šie dziesmas vārdi maisījās man pa galvu, kad lasīju jaunāko Senāta nolēmumu.  

Persona A ir vainīga par EUR 35k IIN nesamaksāšanu valstij. Deklarēja IIN, bet nesamaksāja. Купил билет и непоехал. 

Rezultātā - brīvības atņemšana uz 8 mēnešiem, atņemot tiesības veikt komercdarbību uz 2 gadiem.  No personas A valsts labā piedzīta materiālā kaitējuma kompensācija EUR 137k.

No sākuma likās - lieta vienkārša un normālam biznesam diez vai par to jāsatraucas, jo no lietas redzams, ka vainīgais iztukšoja uzņēmuma kontus un kasi, tajā skaitā ar fiktīvu grāmatvedības dokumentu palīdzību

Tomēr mani bažīgu darīja tiesas diezgan plašā atziņa - iespējama uzņēmuma amatpersonas kriminālatbildība, ja uzņēmumam pastāvēja reāla iespēja nodokļus maksāt, bet valde izvēlējās to nedarīt. 

Šāds tiesas veiktais vispārinājums izklausās bīstams - vai valdei draud restes vienmēr, kad, piemēram, tā nodokļu vietā izvēlas darbiniekiem samaksāt algas?

Manuprāt, uz šo jautājumu tiesa nedod skaidru atbildi, jo šajā tiesas nolēmumā izskatītajā gadījumā bijusi personas A ļaunprātīga rīcība - fiktīvi dokumenti. Tādā situācijā biznesam parasti nevajadzētu nonākt. 

Taču bažas par pārāk plašu šīs normas interpretāciju paliek. Tādēļ, ka šī tēze ir tiesas izcelta kā galvenā vēl pirms paša nolēmuma - iespējama kriminālatbildība, ja konstatējama ļaunprātīga noteiktu tiesisku pienākumu nepildīšana. 

Tālāk nolēmuma tekstā tiesa vēl šo pastiprina, ka tiešām tik plaša piemērošana arī domāta: "nav izšķirošas nozīmes, kādām saimnieciskām darbībām apsūdzētais iztērēja viņa rīcībā esošos naudas līdzekļus."

Līdzīga tendence bija novērojama arī Tax Stories podkāsta intervijā ar Arti Dauginu. Artis pat toreiz izmeta ķecerīgu domu, ka sistēma vairāk atbalsta nedeklarēt ienākumus, nekā deklarēt un censties samaksāt nodokļus.

Nez, cik tālu tiesa ies ar šo normu piemērošanu? Ja es deklarēju maksājamos nodokļus, bet klienti man nesamaksā? Vai tiesa liks valdi aiz restēm par to, ka vajadzēja prasīt priekšapmaksu? Turēsim roku uz pulsa. 

Vai no Dieva vai Velna,
Vai uz ļaunu vai labu –
Atceries kā caur pelniem,
Ko mēs reiz runājām abi..

Šodien zem sniega debess
Tu man atkal to saki...
Varēja būt, bet nebij’.
Pārslas krīt lēni un smagi.

Pārslas krīt lēni un smagi.
Drīz man būs jāiet projām:
Tu bez manis
Es bez tevis
Mūžu nodzīvojām.

Varbūt tiešām Ārija te - pravietiski par valdes sūro likteni? Varbūt vienkārši šaubu brīdī atceries piezvanīt savam advokātam..



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru