otrdiena, 2022. gada 22. februāris

Trauksme, trauksme!


Danger, danger, high voltage! Daudzi disko paaudzes cienītāji atceras šo seksuāli elektrizēto Electric Six dziesmu. Jokus pie malas! Tikko, 4.februārī stājās spēkā grozījumi bezzobainajā trauksmes celšanas likumā. Lielā mērā grozījumi bija nepieciešami, lai ieviestu attiecīgo ES direktīvu par to personu aizsardzību, kas ziņo par ES tiesību pārkāpumiem. Vai likumam tagad parādīsies zobi un kā tas attiecas uz nodokļu lietām?

Kad trauksmes celšana var būt aktuāla nodokļu jautājumos?

Aplokšņu algas. Nav noslēpums, ka Latvijā lielākā problēma saistībā ar nodokļiem ir aplokšņu algas. Tā ir problēma ne vien valstij, bet arī uzņēmumiem, kas visus nodokļus maksā korekti. 

PVN shēmas. It kā nav bieži redzēts, ka kāds shēmās iesaistītais ziņotu. Tomēr tieši iekšējā ziņošana ļāva mūsu klienta akcionāram ārzemēs uzzināt par nekārtībām uzņēmumā, pieaicināt mūs to pārbaudīt un dokumentēt, un tad visu sakārtot. 

Informācijas no VID noplūde. Jā, tas diemžēl joprojām mēdz notikt. Arī kādam klientam, kuram audits beidzās tik pagājušā gadā, audita laikā nāca puiši un piedāvāja par noteiktu summu sakārtot lietas tā, lai auditu izbeidz. Arī šādu noziegumu gadījumos jaunais likums varētu palīdzēt. 

Jauns online risinājums

Ir izveidota jauna mājas lapa, kur ir liela poga ar uzrakstu Iesniegt ziņojumu. Tikai pirms nospiest pogu, ir jāsaprot, vai man ir pamats to spiest? Uzņēmumos, kuros ir virs 50 nodarbināto, ir jābūt arī iekšējai paziņošanas sistēmai. 

Ja nostrādā iekšējā paziņošanas sistēma

Gan Sorainen, gan citiem profesionālo pakalpojumu sniedzējiem ir īpaši apmācītas komandas, gan īpašas datorprogrammas, lai aizdomu gadījumā diskrēti 'ar neatkarīgu aci' atnāktu un pārbaudītu ziņojumu - vai atrodami kādi pierādījumi par ziņoto pārkāpumu. Ja aizdomas izrādās pamatotas, šīs komandas parasti palīdz pārkāpumu novērs vai samazināt tā radīto seku nelabvēlīgo ietekmi uz uzņēmumu, kā arī izstrādāt procedūras, lai novērstu šādu seku atkārtošanos.   

Kas ir pārkāpums?

Izvairīšanās no nodokļu samaksas ir viens no uzskaitītajiem pārkāpumiem, par ko ir tiesības sniegt ziņojumu. Tas ir definēts nodokļu likumos - apzināta nepatiesas informācijas sniegšana, pieprasītās informācijas nesniegšana, nelikumīga atvieglojumu piemērošana, vai jebkas cits, kā dēļ apzināti nodokļi nav samaksāti korekti.  

Pārkāpums var būt iespējams 

Tātad, nav jābūt 100% drošam, var pat nebūt par to pierādījumi, bet gan aizdomas un pamats uzskatīt, ka informācija ir patiesa. Pārkāpums var pat nebūt krimināli sodāms, bet tikai administratīvi sodāms. Informācijai par pārkāpumu jābūt iegūtai, pildot darba pienākumus, lai par to varētu ziņot. Ar darba pienākumiem likums saprot pat pakalpojumu sniegšanu vai tikai šādu tiesisku attiecību dibināšanu.  

Jaunums - trauksme publiski

Vari celt trauksmi publiski, ja:

  • objektīvu iemeslu dēļ trauksmi nevar celt darbā vai kompetentajā institūcijā, 
  • ilgstoši nekas nemainās, 
  • nesaņem 2 mēnešu laikā informāciju par Tava ziņojuma izskatīšanas gaitu, 
  • ir pamats uzskatīt, ka Tev radīs nelabvēlīgas sekas ziņošanas dēļ, 
  • ir maz cerību, ka šo pārkāpumu izmeklēs, 
  • arī Tev ir pamatoti iemesli domāt, ka var tikt nodarīts nenovēršams kaitējums sabiedrībai.  

Iesniedzēja aizsardzība

Informācija Tavā ziņojumā, kas ļauj Tevi identificēt, tiks maskēta un glabāta atsevišķi. Iesniedzēja personas datiem un ziņojumam ar likumu ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss. Likums paredz virkni citu pasākumu, lai aizsargātu gan trauksmes cēlēju, gan viņa radiniekus. Šādi aizsardzības mehānismi paredz: 

  • identitātes aizsardzību;
  • aizsardzību pret trauksmes celšanas dēļ radītajām nelabvēlīgajām sekām;
  • valsts nodrošinātu juridisko palīdzību;
  • atbrīvošanu no tiesas izdevumu samaksas civilprocesā un valsts nodevas samaksas administratīvajā procesā tiesā;
  • pagaidu aizsardzību civilprocesā un administratīvajā procesā tiesā;
  • atbrīvošanu no juridiskās atbildības;
  • atbilstīgu atlīdzinājumu par zaudējumiem vai personisko kaitējumu, arī morālo kaitējumu;
  • konsultācijām par savu tiesību aizsardzību;
  • atbrīvošanu no pienākuma ievērot lietas ārpustiesas izskatīšanas kārtību administratīvajā procesā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru