pirmdiena, 2022. gada 10. janvāris

Cik jāmaksā, mantojot?


Jaunajā Sekss un lielpilsēta Lieliskais atstāj mantojumā USD 1 mil. bijušai sievai Natašai. Dāmas pēc tam restorānā spriež, ka viņai pēc nodokļiem paliks vien USD 450k. Ja šo seriālu pārceltu pie mums un gan tā personāži kārtotu šo mantojumu pie notāra Latvijā, Nataša saņemtu ap USD 925k. Ja nebūtu izšķīrušies - USD 997 500.

Ko tad īsti paredz mantošanas nodokļu noteikumi?

  • Latvijā nav mantošanas nodokļa. 
  • Ar IIN neapliekas mantojuma rezultātā gūtais ienākums, izņemot: 
    • autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), un 
    • valsts fondētās pensijas kapitālu. 
Mantošanas gadījumā notāru takses piemēro sekojošā apmērā.

  • Laulātajam un kopā ar mantojuma atstājēju dzīvojošajiem 1., 2. un 3. šķiras mantiniekiem – EUR 31,30; tomēr, ja viņu mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz EUR 11 383, papildus – 0,25 % no pārsnieguma;
  • no pārējiem 1. un 2. šķiras mantiniekiem – EUR 46,95, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz EUR 8537 – 0,5 % no pārsnieguma;
  • no pārējiem 3.šķiras mantiniekiem – EUR 58,69, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz EUR 3557 – 1,5 % no pārsnieguma;
  • no 4. šķiras mantiniekiem – EUR 58,69 , bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz EUR 1067  – 5 % no pārsnieguma;
  • no pārējiem mantiniekiem – EUR 70,43, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz EUR 854 – 7,5 % no pārsnieguma.
  • Tikai 1/2 no minētajām taksēm jāmaksā, ja nepilngadīgie bērni manto no saviem tuvākajiem augšupējiem radiniekiem.
  • Eiropas mantošanas apliecības taisīšana:
    • ja lietvedību pārrobežu mantojuma lietā uzsāk Latvijas notārs un pabeidz to ar Eiropas mantošanas apliecības izsniegšanu, piemēro iepriekš minētās takses;
    • ja Eiropas mantošanas apliecības izsniegšanas pieteikums ir iesniegts pabeigtā mantojuma lietā – 50 % no minētās takses;
    • ja Eiropas mantošanas apliecības izsniegšanas pieteikumu ir iesniedzis testamenta izpildītājs vai mantojuma pārvaldnieks sava statusa un pilnvaru pierādīšanai, – EUR 78,26;
    • ja pārrobežu mantojuma lietā zvērināts notārs piemēro ārvalsts likumu (tai skaitā veic lietu tiesību (in rem) pielāgošanu), zvērināta notāra atlīdzības takse ir par 50 % lielāka nekā iepriekš minētā.

    TIESU PRAKSE

    Mantotais nodoklis nevar pārsniegt mantojumu, ja manto ar inventāra tiesībām

    Jā, dzīve pēc nāves var pastāvēt, ja runa ir par aizgājušā cilvēka nodokļu parādiem. Likums paredz, ka valsts dzēš mirušā nodokļu parādus tikai, ja tos (arī attiecīgās nokavējuma un soda naudas) nav iespējams piedzīt no mantiniekiem. Nesen apkopotas dažas tiesu lietas, kas attiecas uz mantošanas nodokļu jautājumiem. Viens no veidiem, kā mantiniekam pasargāt sevi no mantojuma atstājēja nodokļu parādiem – pieņemt mantojumu ar inventāra tiesībām. Tādā gadījumā mantinieks atbild par mantojuma atstājēja parādiem un citiem prasījumiem pret to tikai šā mantojuma apmērā. To apstiprina arī attiecīgā tiesu lieta, kas iekļauta jaunajā Augstākās tiesas prakses apkopojumā par mantojuma lietām. Turpmāk – arī dažas citas lietas no šī apkopojuma.

    Nodokļi pirms persona mantojumu pieņēmusi

    Cita lieta risina jautājumu par nodokļu maksājumiem par periodu pēc mantojuma atklāšanās, bet pirms persona mantojumu pieņēmusi. Lai arī mantinieks mantojumu iegūst tikai pēc noteiktu juridisku procedūru noslēgšanās, īpašuma tiesības uz to ir uzskatāmas par iegūtām no mantojuma atklāšanās brīža. Tātad, pēc mantojuma atstājēja nāves arī ar mantojuma masu saistītos nodokļu jautājumus jārisina mantiniekiem.

    NĪN parāda mantošana

    Šajā tiesu lietā mantinieks notāram iesniedza mantošanas iesniegumu par mantojuma pieņemšanu un apstiprināšanu mantojuma tiesībās. Mantojums pieņemts ar inventāra tiesību. Notārs laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” izsludināja mantojuma atklāšanos. Rīgas dome notāram pieteica kreditora prasījumu par nekustamā īpašuma nodokļa parādu. Vēlāk RD pieņēma lēmumu aizstāt mirušo ar viņas tiesību pārņēmēju – mantinieku – administratīvajās lietās par aprēķināto NĪN un mirušā mantojuma masai aprēķināto NĪN.

    Lietā atzīts, ka nodokļa maksāšanas tiesiskās sekas mantiniekam rada tieši lēmums, ar kuru mirušais ir aizstāts ar mantinieku. Līdz ar to šis lēmums ir uzskatāms par administratīvo aktu, un tiesai ir jāpārbauda tā tiesiskums, tostarp noskaidrojot, vai mantiniekam pamatoti uzlikts NĪN maksāšanas pienākums. NĪN saistības, kas rodas no jauna pēc mantojuma atklāšanās, persona iegūst tāpēc, ka tā, apstiprinoties mantojuma tiesībās, ir kļuvusi par patstāvīgu NĪN maksāšanas subjektu no mantojuma atklāšanās brīža.

    Citiem vārdiem, iestādes lēmums par NĪN parāda pārnešanu nav jauns administratīvais akts, bet iekšējs organizatorisks lēmums. Tādā veidā iestāde administratīvā akta adresātu aizstāj ar tā tiesību pārņēmēju. Tiesiskās sekas rada agrāk izdotais administratīvais akts par NĪN parādu un privāttiesiski apstākļi, kas šajā situācijā ir legāta pieņemšana.

    Vai mantojuma rezultātā gūtā nekustamā īpašuma atsavināšana ir apliekama ar IIN?

    IIN likums vispārīgi paredz aplikt ar IIN ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas. Savukārt, starp ar IIN neapliekamiem ienākumu veidiem paredzēts mantojuma rezultātā gūtais ienākums. Tad kura no normām piemērojama mantota nekustamā īpašuma atsavināšanai? Kādā lietā mantinieks atsavināja iepriekš mantotu nekustamo īpašumu, kas nav bijis norādīts kā tās deklarētā dzīvesvieta. VID saistībā ar šo darījumu aprēķināja IIN. Lietā atzīts, ka nodokļu iestāde pareizi nav noteikusi personai maksāt IIN no ienākuma, kas gūts mantojuma rezultātā. VID korekti ir aprēķinājis IIN par nekustamā īpašuma atsavināšanas rezultātā gūto ienākumu kā par ienākumu no kapitāla pieauguma.

    Ar IIN apliekamās vērtības noteikšana mantota nekustamā īpašuma pārdošanai

    Kādā citā lietā secināts, ka mantotā nekustamā īpašuma atsavināšanas kapitāla pieauguma aprēķināšanas vajadzībām par iegādes vērtību ir jāuzskata mantojuma apliecībā norādītā īpašuma vērtība. Tiesību normas izslēdz to, ka būtu apskatāmas iepriekšējā periodā (mantojuma atstājēja) veikto iegādes darījumu vērtības (atšķirībā, piemēram, no dāvinājumiem). Ja mantojuma masā nav norādīta konkrēta nekustamā īpašuma vērtība, tad par īpašuma iegūšanas vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību.

    Kapitāla pieauguma nodokļa aprēķins ir saistāms ar konkrētas personas ienākumiem, veicot darbības ar konkrētu īpašumu. Līdz ar to likuma regulējums, kas paredz, ka IIN no kapitāla pieauguma noteikšanai nozīmīgi ir tikai pieteicēja slēgtie darījumi (mantojuma pieņemšana un īpašuma pārdošana) un saistībā ar šiem darījumiem veiktie faktiskie izdevumi un saņemtie ieņēmumi, atbilst ienākuma no kapitāla aprēķina principiem.

    Izdevumu un ieguldījumu attiecināšana, pārdodot mantotu nekustamo īpašumu

    Personas ieguldījumi mantotajā nekustamajā īpašumā tiek atzīti no tā brīža, kad persona varēja veikt šos ieguldījumus kā īpašuma īpašniece (savā vārdā un savās interesēs). Mantojuma atstājēja ieguldījumi, kas veikti īpašumā pirms mantojuma atklāšanās, nevar tikt atzīti par mantinieka ieguldījumiem.

    Uz mantinieka izdevumiem nav attiecināmi procentu maksājumi par kredītu, kas radušies mantojuma atstājējam viņa dzīves laikā. Izdevumi ir bijuši citai personai, turklāt laika posmā, kurā mantinieks nebija nekustamā īpašuma īpašnieks. Attiecīgajā lietā Senāts atzina, ka nav pamatots pieteicēja paustais, ka apliekamā ienākuma aprēķinā (izdevumos) ir jāņem vērā pieteicēja pārņemtās mantojuma atstājēja saistības. Ar IIN netiek aplikts mantojuma rezultātā gūtais ienākums, tādēļ nodokļu aprēķins netiek veikts par to, vai mantojuma pieņemšanas rezultātā pieteicēja ieņēmumu un izdevumu savstarpējā attiecība uzrāda pozitīvu vai negatīvu ienākumu.


    Nav komentāru:

    Ierakstīt komentāru