otrdiena, 2022. gada 11. janvāris

Tikai vienā instancē tiesa vērtē vai bijusi uzņēmuma pāreja! Diez vai tas ir pareizi


Augstākā tiesa publicējusi jaunu apkopojumu: “Tiesu prakse par administratīvajām tiesām pakļautajiem jautājumiem 2017. gads – 2021. gada maijs”. Tajā atrodama arī neliela sadaļa par nodokļu (procesuālām) lietām. 

Viena no lietām piesaistīja manu īpašu uzmanību. 

Turpmāk būs sarežģītu vārdu apkopojums, bet īsumā un latviski tas nozīmē - ja uzņēmumam ir nodokļu parādi un tas daļu darbinieku, mantas un klientu pārnes uz citu uzņēmumu, VID piestādīs rēķinu arī šim citam uzņēmumam. Turklāt to, vai VID tā varēja darīt, lems tiesa vienā instancē. Turklāt tiesības apstrīdēt attiecīgās VID aktivitātes (un vispār iebraukt - kas notiek) Jums būs vien 7 dienas laika.  

Tālāk - kaut gan mazliet mīkstināta, bet juridiska valoda.

Jautājums par uzņēmuma pārejas konstatēšanu ir pakārtots nodokļa parāda piedziņai, kuru VID īsteno bezstrīdus kārtībā administratīvā procesa ietvaros. Minētais jautājums ir pakļauts administratīvajām tiesām.

Kā varētu mēģināt panākt šādas prakses maiņu?

Zinot, ka VID ar uzņēmuma pārejas jautājumu brīžiem uzvedas kā zilonis trauku veikalā, tad atstāt uzņēmuma pārejas fakta vērtēšanu viena tiesneša ziņā šķiet neprāts. Gaidīsim tiesu prakses maiņu šai jautājumā. Ir daudz gadījumu, kur pats VID nevar pateikt vai bijusi uzņēmuma pāreja. Tādēļ, pretēji iepriekš minētajai tiesas atziņai, būtu vismaz jāmēģina apstrīdēt šādu lēmumu par uzņēmuma pārejas konstatēšanu kā VID faktisko rīcību parastajā administratīvi procesuālā kārtībā, paralēli parāda piedziņas lēmuma apstrīdēšanai.

Kad pats VID nesaprot vai ir uzņēmuma pāreja?

Piemēram, nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā bieži nav skaidrs vai pārdots bizness vai atsevišķs aktīvs. Prasījām uzziņu, VID tēloja muļķi un neatbildēja tik ilgi pēc būtības (prasīja arvien jaunu informāciju un dokumentus, kas neietekmē lietas būtību), ka nodokļu maksātājam zuda pacietība ko jēdzīgu sagaidīt no VID un tas atmeta šim procesam ar roku. Citā gadījumā VID no sākuma izsniedza uzziņu, ka nekustamā īpašuma pārdošana nav uzņēmuma pāreja, bet pēc sarunas ar VID tas mainīja nostāju un izsniedza pretēju uzziņu.

Uzņēmuma pārejas, vispārējās pret-izvairīšanās normas (ekonomiskās būtības pārsvars pār juridisko formu), u.tml. ir tik trausli principi, ka ar to piemērošanu nedrīkst ļaut VID uzvesties kā zilonim trauku veikalā - tur ir 7x jānomēra, trijās tiesu instancēs.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru