ceturtdiena, 2022. gada 6. janvāris

PVN, kāds tas ir šobrīd, ir novecojis



Vakar piezvanīja čoms, kas ir liela uzņēmuma vadītājs. Viņa uzņēmumam kādas citas ES valsts nodokļu administrācija izrakstījusi rēķinu par darījumiem ar uzņēmumu, kas vēlāk izrādījies krāpnieks. Viņš teica "Zini, Jāni, ja šoreiz nepanāksim uzrēķina atcelšanu, es nezinu, ko vēl mēs varam darīt, lai nenonāktu šādā situācijā." Arī šai citā, it kā senā un vispār atzītā demokrātiskā, valstī nodokļu administrācija uzvedās gluži kā mūsu VID PVN uzrēķinu lietās - salipina kopā nesakarīgus faktus par dažādām kļūdām vai nesakritībām un izdara secinājumu, ka vajadzēja zināt, ka darījuma partneris krāpsies. Bet nezināja. Un joprojām visā Eiropā nav veida, kā uzņēmums, kurš vēlas visu izpildīt kā pēc grāmatas, baltiem cimdiem, var sevi pasargāt no šādām situācijām. 

Esmu pārliecināts, ka vainīga ir PVN sistēma. Tas pats čoms atsaucās uz praksi kādā citā ES valstī, kur attiecīgo preču piegādēm ir tā saucamais vietējais reverss (PVN B2B darījumos tikai uzskaita, bet fiziski nemaksā, tāpēc krāpniekiem nav iespējams to ielikt kabatā un pazust), kas padara izkrāpšanu neiespējamu. Taču Eiropas Komisija kūtri piekrīt šādu izņēmumu no vispārējās kārtības kādā no ES valstīm atļaut, jo tas nerisina izkrāpšanas problēmu, bet tik novirza no vienas valsts uz citu. Tādēļ valstīm iet grūti ar īpašo apstākļu pierādīšanu EK vietējā (vienas valsts ietvaros) reversa atļaušanai, un ne visās nozarēs tas pat ir iespējams.  

Netflix dokumentālajā filmā Lords of Scam izskaidrota PVN izkrāpšana visā tās krāšņumā. Lai paspilgtinātu iespaidus, PVN shēmu izskaidro bērns, lai visiem būtu saprotami, ja reiz bērns tev to stāsta. Viens no personāžiem šajā filmā ir eksperts, kurš jau detalizētāk paskaidro nianses. Viņu sauc Marius-Cristian Frunza un viņš ir sarakstījis grāmatu par PVN izkrāpšanu. Tās sākumā viņš citē Eiropas Komisāra 2017.g. izteikumus, ka PVN ir novecojis (no longer fit for the purpose) un ka ES pilsoņiem vairs nevajadzētu piekrist šādai lietu kārtībai, it īpaši tādēļ, ka tādējādi mēs visi finansējam noziedzniekus un teroristus.  

Šādi uzbrukumi biznesam mums ir ikdiena. Ja agrāk VID uzbruka piegādātāju piegādātājiem, tad tagad - eksportētājiem, par to, ka tiem vajadzēja zināt, ka krāpnieks BŪS klienta klients! It kā absurds - jāzina par kaut ko, kas notiks nākotnē citā valstī. PVN tiesību profesore Rita de la Feria manā Tax Stories podkāstā teica, ka PVN ir labākais nodoklis, kāds mums ir, un es tam varu piekrist. Tikai šim nodoklim steidzami nepieciešams kapitālais remonts. 

EK šo remontu saredz reālā laika rēķinos un deklarācijās, visticamāk - automātiski sagatavotās, un ir citu valstu pieredze, ka tas uzlabo situāciju. Taču VID uz to skatās kā uz 2024.gada projektu. Līdz tam FM būtu jāaizstāv savu biznesu un maksimāli jācenšas ieviest vietējo reverso PVN. Interesanti būtu dzirdēt arī, kādēļ veiksmīgais Polijas u.c. valstu dalīto maksājumu (pircējs maksā pārdevējam par preci vai pakalpojumu, bet valstij - PVN) modelis Latvijai šķiet maz perspektīvs. 

Nesen ģenerālis Podiņš publiski izteicās, ka PVN izkrāpējiem izņemtas granātas, automāti un pat ložmetējs. Cīņas ar izkrāpējiem vārdā normāliem eksportētājiem audits notiek 2 gadus un pēc tam vēl 5 gadus ir jātiesājas par savu taisnību, ja vispār uzņēmums līdz tam izdzīvos, jo VID arī 5 gadu uzrēķina samaksas grafiku sācis regulāri atteikt! Kādi vēl pierādījumi nepieciešami, ka PVN situācija kliedz pēc pārmaiņām? 

4 komentāri: