otrdiena, 2022. gada 25. janvāris

Ozark skaidro naudas atmazgāšanu

 


Interesantākais notiek pēc tam, kad PVN izkrāpēji vai citi blēži ieguvuši nelegālo naudu. Viņiem to vajag atmazgāt. Kā? Jāpārvērš naudu par precēm, ko pēc tam var pārvērst atpakaļ par naudu. Voila – un izkrāpējiem jau ir tīra nauda, ko var lietot.

Iedošu tev par šo tēmu vienu mācību grāmatu, kas tev patiks. Atver mājās Netflix un paskaties Ozark seriālu. Tur pat 14-gadīgs puika atmazgā naudu, iemācoties to no tēva. Viņš uztaisīja softu, ar kuru nauda ceļo no viena bankas konta un uz citiem automātiski, pa vienu no 20 triljoniem programmas izvēlētiem ceļiem, līdz beigās nonāk atpakaļ. Katram depozītam tas notiek dažu sekunžu laikā. Pastkastīšu kompānijas saslēgušās vienā globālā atmazgāšanas mašīnā. Šī epizode vēl atstāj vietu pietiekoši daudz jautājumiem, taču nākamā ir daudz skaidrāka.

Klasiskais stāsts tur ir – iedomājies, ka tu atrodi čemodānu, kurā ir pieci miljoni. Ko tu par to nopirktu? Jahtu, villu, sporta auto? Nodokļu administrācijai visi šie pirkumi ir redzami un tā paprasīs tev līdzekļu izcelsmi. Tāpēc tev to jāielaiž banku sistēmā.

Lai to izdarītu, pirmkārt, tev jaunās banknotes jāpārvērš tādās, kas izskatās lietotas. Vislabāk tam noder veļas mašīna.

Tālāk, tev vajadzīgs patīkams bizness, kurā apgrozās daudz skaidras naudas, kur var viegli manipulēt ar grāmatojumiem, kur nav kredītkaršu maksājumu. Piemēram, kazino vai striptīza klubs.

Tad ir pamazām jāiejauc tavus piecus miljonus tavā patīkamajā, skaidruča bagātajā biznesā. To sajaukumu jānosūta no savas valsts bankas uz banku jebkurā valstī, kam neuztrauc pieprasījumi no tavas valsts nodokļu administrācijas.

Tad viss, kas tev nepieciešams, ir kredītkarte, kas piesaistīta šīs citas valsts bankas kontam, un pieeja kādam no miljoniem skaidras naudas izņemšanas automātiem. Izņem naudu un tērē tikpat droši, kā jebkurš cits, tik vēlams, ne savā nodokļu rezidences valstī.

Mēs vēl esam stadijā, kur VID nespēj izsekot izcelsmei tiem līdzekļiem, par kuriem nopirktas jahtas, mājas vai auto.. 

Latvija, diemžēl, joprojām ir arī bēdīgi slavena ar naudas atmazgāšanas skandāliem bankās. Piemēram šajā video, kas tapis pirms pāris gadiem, ir sieviete, kas palīdz biznesam no Maķedonijas reģistrēt uzņēmumu UK, kas vēlas tirgot auto, norēķinoties ar skaidru naudu. Viņa norāda, ka maz kur Eiropā vispār pieņem skaidru naudu, bet varētu mēģināt Rietumu bankā Latvijā. Tāpēc arī visiem pakalpojumu sniedzējiem jābūt īpaši uzmanīgiem šajā jomā, jo šī slava var piesaistīt Latvijai ne tos vēlamākos klientus. 

Starp citu, tikko Sorainen birojs (nodokļu komanda kopā ar mūsu krimināltiesību ekspertiem) pabeidza darbu pie liela pētījuma, kā nošķirt nodokļu noziegumus no naudas atmazgāšanas. Drīz par šo gan jau kāds no kolēģiem vai darba pasūtītājs padalīsies sīkāk ar atziņām. Man pašam svarīgākās tēmas tur bija - kur nodokļu lietās beidzas administratīvi sodāms pārkāpums un kur sākas noziegums; par aplokšņu algām; virtuālajām valūtām saistībā ar nodokļu noziegumiem; kā arī par dubultās sodīšanas aizliegumu, par ko jau rakstīju iepriekš. Par to visu sīkāk - kādā no blogiem pēc pētījuma atziņu publiskošanas jau pavisam drīz.   

Un vēl, starp citu, Ozark jaunā (4.) sezona galīgi nelika vilties - tā atsauca atmiņā vecos labos laikus, ar kādu nepacietību dažreiz nevarēju sagaidīt, kas notiks Breaking Bad seriāla nākamajās sērijās.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru