pirmdiena, 2022. gada 24. janvāris

Kaspars Daugaviņš par nodokļiem sportā


Tikko iznākusi jauna Tax Stories podkāsta sērija

Kaspars, spēlējot Latvijas hokeja valstsvienībā, 81 spēlē guvis 51 punktu. Viņš ir spēlējis NHL komandās Ottava Senators un Boston Bruins. Pirms 10 gadiem kopā ar Bruins spēlēja Stenlija kausa finālturnīrā. Pēc tam viņš spēlēja KHL Krievijā un Latvijā. Šobrīd Kaspars spēlē Šveices Nacionālajā līgā Bernes sastāvā, 26 spēlēs guvis 18 punktus, pēdējās 3 spēlēs 3+3! Pirmā ½ tērzēšanas vairāk ir par dzīvi un biznesa principiem, bet otrajā pusē pieskaramies nodokļu jomai.

Golfs ir kā spēle, ko mēs saucam par dzīvi

Golfs ir tas, kas Kasparam patīk pēc garās sezonas hokeja laukumā. "Tas mani dara laimīgu," viņš teica. Viņš arī pastāstīja jauku stāstu par to, kā viņš sāka spēlēt golfu ASV. Mēs abi nonācām pie secinājuma, ka golfs ir tieši tāds, kā Bobijs Džonss ir teicis: “Golfs ir tuvākā spēle spēlei, ko saucam par dzīvi. Jūs saņemat sliktas bumbiņas atrašanās vietas no labiem sitieniem; jūs saņemat labas vietas no sliktiem sitieniem, bet jums ir jāspēlē bumba tur, kur tā atrodas." Kaspars piebilst, ka golfs ir arī kā prāta treniņš – kā arī no sliktām situācijām tikt pie laba rezultāta. Bet kopumā golfa jēga ir atslēgšanās no visa un spēles baudīšana.

Talants apliecina – koncentrējies uz darbu

Man patīk Kaspara attieksme pret savu profesiju. Viņš teica, ka nav citas panākumu atslēgas kā smags darbs, pat ja jums ir talants. Neviens nešaubās, ka viņš ir talantīgs spēlētājs, taču viņa atbilde liek cerēt, ka katrs ar zināmu atdevi un darbu var sasniegt kalna virsotni. Kaspars stāsta, ka profesionālā sportista karjera ir tik smaga, ka saviem bērniem to nekad neieteiktu. Viens no viņa galvenajiem virzītāj-spēkiem ir liela nauda, darot to, kas patiešām patīk.

Līderība biznesā un sportā

Mēs arī runājām, ka Ted Lasso seriāls (viens no labākajiem, ko jebkad esmu redzējis) ir diezgan labs, lai redzētu, kā biznesa un psiholoģijas principi tiek pielietoti sportā. Kaspars apstiprināja, ka patiešām, ja ir problēma komandas iekšienē, tad problēma ir arī uz ledus. Attiecības komandā var uzlabot, arī atrodot kopīgas intereses spēlētāju ģimenēm.

Attīstiet savas stiprās, nevis vājās vietas

Mēs arī runājām par apmācībām, kurās Beļģijas lauka hokeja izlases treneris Alēns Goudsmets teica, ka viņš biznesu komandu trenēšanai izmanto tos pašus principus, ko izmantoja hokejas komandas trenēšanai. Piemēram, viņš saka, ka profesionālim ir jāapzinās savs talants un to jāattīsta. Un Kaspars apstiprina, ka viņa treneris arī apliecināja, ka ~70% pūļu jāvelta stipro pušu attīstīšanai. Pēc tam mēs pasmējāmies par viņa superoriģinālo soda metienu ideju, kas guva lielu popularitāti YouTube.

Motivācija

Kaspars teica, ka viņa motivācija vienmēr ir uzvarēt, it sevišķi izvirzot lielākus mērķus uzvarēt čempionātos. Nauda nāks un aizies, bet atmiņas par lielajām uzvarām paliks. Čempionāta iegūšana Amerikas hokeja līgā (2011. gadā viņš uzvarēja AHL ar Binghemtonas Senators), iespējams, ir lepnākais brīdis visā viņa profesionālā karjerā.

Pārrunu spēks

Nelsons Mandela teica: "reizēm tu uzvar, reizēm tu mācies." Kaspars pastāstīja par savu mācīšanās pieredzi. Viņš ne tikai skatās video pēc spēlēm, bet arī vēlāk mājās pirms miega pārdomā labos un ne tik labos brīžus. Tāpat biznesā pastāvīga apspriešanās ir svarīga mācīšanās līknes daļa. Vai pirms miega domājat par labiem un sliktajiem brīžiem, ko jūs vai jūsu komanda piedzīvojāt biznesā?

Nodokļu salīdzinājums valstīs, kurās Kaspars spēlēja

Krievija izceļas ar zemiem nodokļiem. Interesants aspekts spēlējot NHL bija ASV Jock nodoklis – gandrīz visos ASV štatos, kur notiek spēles un pirmsspēles treniņi, tiek aprēķināta šādu (atrašanās štatā) dienu proporcija pret visām spēlēm un tiek nosūtīts nodokļu rēķins, pamatojoties uz spēlētāja algu.

Sākumā katrs cents ir svarīgs

Kaspars savu Amerikas karjeru sāka ar ~62k $ gadā, un NY bija diezgan augsti nodokļi. Apmēram ½ no algas tika samaksāta valdībai. Tādēļ jaunam puisim, sākot ar ~30k uz rokas gadā ar padārgu mājokli un citām izmaksām, bija svarīgi izmantot visus iespējamos atskaitījumus. ASV tajā laikā bija iespēja veikt ar sportu saistītos atskaitījumus gada nodokļu deklarācijā.

Pamatīgi nodokļi NHL

Kad Kaspars parakstīja līgumu ar Ottava Senators, viņa līgums bija ~630k $. Bet Kanāda bija traki dārga no nodokļu viedokļa. Tur aptuveni 51% aizgāja nodokļos + 5% aģentam, bet 16% bija jāiemaksā darījuma kontā (NHL fonds, kas tiek dalīts atpakaļ spēlētājiem, ja lielās komandas iekļūst izslēgšanas spēlēs un tādējādi līga nopelna pietiekami daudz naudas). Tātad, var mierīgi gadīties, ka spēlētāji ar līgumu ~1 milj. $ var saņemt tikai ap 300k $ neto!

Kāpēc sportistiem ir aģenti?

Tobrīd iedomājos par aģentiem – ja mēs gribam mainīt darba devēju, tad vienkārši runājam ar citu darba devēju. Vai mums labāk tomēr nolīgt arī aģentu? Mūsdienās LinkedIn bieži veic aģenta darbu. Tāpat, piemēram, internets ir mainījis grāmatu tirgus darbību – man vairs nav vajadzīgs aģents, lai publicētu grāmatu vietnē Amazon. Vai ir īstais laiks mainīt sistēmu arī profesionālajā sportā?

Nodokļi lielā mērā beidza Kaspara karjeru NHL

Kādā brīdī Kasparam bija izvēle – parakstīt ar Ottava Senators par ~600k no kuriem ~60% ietu nodokļos, vai līgumu par 1,2 milj. $ ar komandu no KHL no kuriem tikai 13% maksājami nodokļos. Tātad tā nebija raķešu zinātnes izvēle. Arī pašā NHL aplikšana ar nodokļiem ļoti atšķiras atkarībā no tā, vai spēlējat Floridā vai Dalasā (un maksājat mazāk nodokļus), vai, piemēram, LA vai NY (un maksājat vairāk).

Nodokļu stāsts par Serhio Garcia un TaylorMade līgumu ASV

Pirms dažiem gadiem slavens profesionālais golferis Serhio Garsija, kas ir Spānijas pilsonis, bet Šveices rezidents bija ierauts strīdā ar ASV ieņēmumu dienestu (IRS). Strīds bija par to vai un cik viņam bija jāmaksā ASV nodokli par ienākumiem no sponsora. Viņš bija noslēdzis līgumu ar TaylorMade, kas ļāva šai kompānijai izmantot šī sportista tēlu, vārdu un balsi. Līgums paredzēja, ka Garsija sniedza TaylorMade arī personiskus pakalpojumus, piemēram, lietojot šī uzņēmuma ražotās nūjas golfa turnīros, piedaloties personīgi tā organizētās reklāmas kampaņās vai citos pasākumos. Līgums ar TaylorMade paredzēja, ka 85% no Garsijam maksājamās summas bija autoratlīdzība par šī sportista tēla, vārda un balss izmantošanu uzņēmuma reklāmai, bet 15% bija par minētajiem personiskajiem pakalpojumiem. Tomēr strīds ar IRS nonāca ASV Nodokļu tiesā, kas nolēma, ka 65% attiecināmi uz autoratlīdzībām, bet 35% - uz personīgajiem pakalpojumiem. Kādēļ tas ir svarīgi? Autoratlīdzību izmaksām no ASV uzņēmuma Šveices rezidentam nodokļu konvencija paredzēja atbrīvojumu no ASV nodokļiem, savukārt personīgie pakalpojumi bija apliekami ASV.   


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru