ceturtdiena, 2022. gada 10. marts

4 soļi, kā SIA un SIA daļu (AS akciju) īpašnieks var nemaksāt ienākuma nodokļus. Nekad.

Solis 1 

SIA ir uzkrājusi nesadalīto peļņu. Jaunā UIN sistēma veicina, ka to vai nu uzkrāj vai vēl labāk - iegulda biznesā. Tādējādi aug SIA kapitāla daļu vērtība.

Solis 2 

Kapitāla daļu īpašniekam jāpaņem bankā ilgtermiņa aizdevumu, ieķīlājot kapitāla daļas. Bankas % (3-4%?) ir būtiski mazāki par UIN par izņemto peļņu (25%). Tik jāparūpējas, ka SIA daļas uz to brīdi ir pietiekoši vērtīgas. SIA pati nevar neko ieķīlāt, lai nodrošinātu šo aizdevumu, jo tad būs UIN par labumu akcionāram - ar saimniecisko darbību nesaistīti izdevumi. Paga, izdevumu SIA jau nekādu no sava nekustamā vai cita īpašuma ieķīlāšanas par labu SIA dalībnieka aizdevuma nodrošināšanai jau nav..

Solis 3

Neizmaksāt peļņu no SIA un tādējādi nemaksāt UIN par SIA nopelnīto. Nekad. Latvijas UIN sistēma to atļauj neierobežoti ilgi. 

Izņēmums - ja grupas apgrozījums >EUR 750 mil.

Vienīgā piebilde - ES valstīm tūlīt būs jāievieš t.s. ATAD3, jeb Pillar 2 direktīvu. Tā paredz globālo minimālo UIN 15% efektīvās likmes apmērā. BET.. tas attieksies tikai uz uzņēmumu grupām ar apgrozījumu vismaz EUR 750 milj. Tātad, tas attieksies g.k. uz ārzemju grupu Latvijas meitām. BET.. kāds direktīvai sakars ar peļņas neizmaksāšanu? Šādi lielie uzņēmumi, kam Latvijā ir meitas, varēs peļņu neizmaksāt tik maksimums 4 gadus, savādāk galvenajam uzņēmumam būs jāmaksā UIN savā valstī par Latvijas meitas peļņu. Tikko kolēģi par šo direktīvu Francijas INSEAD WTS.com tīkla Pillar 2 darba grupā samācījās gudras lietas - informācija sekos.   

Solis 4 

Kad pienāk aizdevuma atmaksas termiņš (pēc 20 gadiem?), aizņemies atkal. Varēsi aizņemties vairāk, ja SIA uzkrātā peļņa vai aktīvi par šiem gadiem ir attiecīgi pieauguši. 

Tas jau reāli notiek arī citur + trasti mantošanai

Te ir viens no daudziem rakstiem, ja kāds vēlas palasīt par šo sīkāk. Rakstā, gan, ir vēl viens papildus solis - ielikt akcijas/daļas trastā un nodrošināt nesāpīgu (bez nodokļiem) daļu/akciju pārmantojamību. Es, gan, neteiktu, ka Latvijas mantošanas takses ir tik motivējošas (0,25% - 7,5%, atkarībā no radniecības tuvības), lai vairumā gadījumu atmaksātos uz šo jautājumu skatīties dēļ šīm taksēm. 

1 komentārs:

  1. Viena svarīga nianse, kurai netika pievērsta uzmanība: procenti par bankas kredītu (tie paši 3-4%) ir jāmaksā reizi gadā. Līdz ar to pēc piesauktiem 20 gadiem akcionāri bankai samaksās 60-80% no aizdevuma summas. Priekš kam, ja var vienu reizi samaksāt 25% pie dividenžu izmaksas?

    AtbildētDzēst