sestdiena, 2022. gada 5. marts

Nodokļu sodu automatizācija - ar 1.1.2023.

 

Kas būs?

Latvijā plānots ieviest automātisku sodu sistēmu par kavētām nodokļu deklarācijām. To pieļauj jaunais Administratīvās atbildības likums, kas stājies spēkā jau 1.7.20. Bija plānots šo sistēmu jau palaist šī gada maijā, bet nu tas atlikts uz nākamā gada sākumu. VID informatīvajā materiālā teikts, ka 5 dienas pirms termiņa tas informēs EDS, ka tuvojas termiņš. 

Sodu apmēri

Par kavējumu līdz 2 dienām sodu nepiemēros, bet par ilgāku kavējumu sods var būt automātiski par katru laikus neiesniegtu deklarāciju šādos apmēros:

  • 3-10 dienu kavējums - brīdinājums vai EUR 25 - 70;
  • 11-20 dienas - EUR 75 - 150;
  • 21-30 dienas - EUR 155 - 280;
  • virs 30 dienām vai neiesniedz - 285 - 700.

Kā to var darīt civilizētāk?

Lielbritānija sodus par kavētām nodokļu deklarācijām piemēro ar punktu sistēmu, kā pie mums par CSN pārkāpumiem, lai identificētu sistēmiskos pārkāpējus un nošķirtu tos no nejaušajiem. Sistēma stāsies spēkā š.g. 1.aprīlī. Ja laika gaitā uzkrāti pietiekoši daudz punkti, personai administrācija var atsūtīt rēķinu par GBP 200. Punkti noilgst pēc 2 gadiem. Iespējams pārsūdzēt lēmumu par punktiem vai sodu, ja ir kāds pamatots iemesls kavējumam. 

Labie automatizācijas piemēri

Lielbritānijas programmas Making Tax Digital ietvaros ir interesantu daudz iniciatīvu. Viena no tām -attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokli. Lielbritānijā paredzēts, ka pašnodarbinātie ar apgrozījumu virs GBP 10k gadā ļauj IT sistēmai automātisku savas grāmatvedības uzskaites sistēmas datu pārvešanai uz nodokļu administrāciju reizi trijos mēnešos. Tas pēc būtības nozīmē, ka pašnodarbinātajam pašam neko nav jāiesniedz nodokļu administrācijai. Pirms trīs gadiem sākās pilotprojekts, ko paredzēts iedzīvināt visiem 2024.gadā. Making Tax Digital galvenā sastāvdaļa ir PVN automatizācija. Par to sīkāk - kādā no nākamajiem blogiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru