svētdiena, 2022. gada 6. marts

Kipra - lielāks investors, kā Vācija! Nopietni?

Kas stāv aiz holdingiem?

Pieņemsim, ka kara ES nebūs. Kas notiks ar Krievijas un Ukrainas biznesu? Daudzi no tiem ir ar holdinga kompānijām Kiprā, Maltā, Luksemburgā, Nīderlandē. Arī Latvijas biznesam nav retums, ka holdings ir kādā no minētajām valstīm. 

No kurienes ir nominālie investori?

Latvijas Banka publiskojusi svaigāko statistiku, ka no ~21 miljarda investīcijām Latvijā ap 17 ir no ES, bet ap 4 - no ārpus ES. No Kipras investīciju ir tikpat, kā no Vācijas (~1,2bn), bet no Igaunijas - divtik (~2,5bn). Vēl no lielākajiem investoriem jāpiemin Zviedriju (~6bn), Lietuvu (~1,5bn) un Nīderlandi (~1bn). Uzņēmumi no Luksemburgas investējuši vairāk (~800m), kā no Dānijas (~700m), bet no Maltas (~415m) - vairāk, kā no Somijas (~365m). Wow! No valstīm ārpus ES dominē Krievija (~2bn), UK (~300m), Norvēģija (~460m), Šveice, Ukraina, ASV (katrai pa ~200m).   

Jaunā Čaulas kompāniju nodokļu direktīva

Būs nepieciešama starptautisko struktūru pārskatīšana. To paredz jaunās Čaulas kompāniju direktīvas projekts. Plānots, ka ES dalībvalstīm to jāievieš jau pēc gada - līdz 2023.g. 30.jūnijam. Par jauno direktīvu, kas liks daudziem aizvērt ārzemju holdingus, ja tiem nebūs ekonomiskās būtības, pastāstīšu kādā citā blogā. 

Jau tagad VID daudz ieroču

Tas nāks klāt papildus virknei citām, jau spēkā esošām, pret-izvairīšanās normām. Piemēram, jau tagad VID ir tiesības aplikt ar Latvijas UIN ārzemju uzņēmumu peļņu, ja šo ārzemju uzņēmumu vadība (kas pieņem lēmumus) lēmumu pieņemšanas brīdī atrodas Latvijā. Nominālie ārzemju uzņēmumu direktori tur nepalīdzēs. 

Ja VID vadībā paņemtu kādu nodokļu ekspertu

Arī jaunākajā Tax Stories podkāsta sērijā Ukrainas nodokļu eksperts Illya Sverdlov stāstīja to pašu, ko citās Tax Stories sērijās teica Kipras un Krievijas eksperti - Ukrainas un Krievijas administrācijas sūta uz holdinga uzņēmumu valstu administrācijām garus pieprasījumus ar jautājumiem, kas un kā notiek holdinga uzņēmumā. Tas Ukrainas un Krievijas administrācijās sāka notikt, kad to vadību pārņēma top klases nodokļu eksperti no Big4. 

Illya teica, ka uzņēmuma starptautiskai struktūrai jābūt tik vienkāršai, ka tu vari izskaidrot pat bērnam - kādēļ uzņēmumu grupai attiecīgajā valstī nepieciešams uzņēmums. Ja to nevari, tad struktūru jāreformē vai arī to ārzemju uzņēmumu jāver ciet. 

Tiesas visā ES starpniek-uzņēmumus ignorē jau tagad

Šai sakarā visā ES nu jau vairākus gadus valdošo tendenci - cīnīties ar g.k. nodokļu labumu dēļ dibinātām struktūrām apstiprina tiesu lieta tepat kaimiņos. Lietuvas uzņēmuma māte bija Igaunijā, bet tās dalībnieki - Lietuvas fiziskas personas. Lietuvas uzņēmums bija izmaksājis Igaunijas mātei dividendes. Tās palika Igaunijā, nesadalītas tālāk uz Lietuvas fiziskām personām. Bez visas čaulas kompāniju direktīvas Lietuvas tiesa bez šaubu ēnas pateica, ka tiesa pievienojas VID aizdomām, ka tā neredz nekādu ekonomisko pamatojumu, kādēļ Igaunijas uzņēmums ir nepieciešams struktūrā. Tādēļ nodokļu piemērošanas vajadzībām jāuzskata, ka dividendes izmaksātas no Lietuvas uzņēmuma Lietuvas fiziskām personām, ignorējot Igaunijas starpnieku.   

Ir pēdējais brīdis visām uzņēmumu grupām kritiski paskatīties uz saviem uzņēmumiem - kādēļ tie ir nepieciešami?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru