piektdiena, 2022. gada 22. aprīlis

Par maldīšanos 3 priedēs - 0% PVN piemērojams gan ziedojumiem Ukrainai, gan pārdošanai SLO, kas ziedo Ukrainai!

 

0% PVN - gan ziedojumiem, gan pārdošanai eksportam

Par PVN atbalstam Ukrainai daudzi jauc divas dažādas situācijas – preču ziedošanu un preču pārdošanu sabiedriskā labuma organizācijai (SLO), kas tās par ziedojumiem iegādājas un tālāk sūta uz Ukrainu. Par ziedošanu Ukrainas atbalsta likumā ir jauns pants, kas ļauj ziedotām precēm piemērot 0% likmi, tādējādi nezaudējot priekšnodokli par šo preču iegādi. Taču, ja uzņēmums pārdod preces SLO? Šādiem gadījumiem ir pieņemti un 2022.gada 22.martā spēkā stājas grozījumi PVN likuma piemērošanas MK noteikumos, kuros paredzēts, kā attiecīgajai (šķietami - iekšzemes) pārdošanai SLO arī drīkst piemērot 0% PVN uz atvieglotiem nosacījumiem.

Eksportu uz Ukrainu tagad var apliecināt ar 1 no 3 dokumentiem 

Lai apliecinātu tādu preču izvešanas faktu uz Ukrainu, kas ziedotas ar mērķi sniegt vispārējo atbalstu Ukrainas sabiedrībai Krievijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ, tagad pietiek tikai vienu no 3 šo MK noteikumu minētajiem dokumentiem, kas apliecina preču eksporta faktu. MK noteikumi paredz šādus dokumentus eksporta pierādīšanai:

  1.         starptautiskos kravas transporta pavaddokumentus vai to kopijas (tai skaitā CMR);
  2.         līgumus, kas noslēgti ar trešo valstu vai trešo teritoriju personām (preču saņēmējiem);
  3.         dokumentus, kas apliecina samaksu par preču eksportu.

FM apstiprina, ka šis attiecas arī uz pārdošanu SLO

Mulsināja šo MK noteikumu vārdi ziedotas preces, tāpēc uzjautāju FM par PVN galvenajai atbildīgajai personai un viņa apstiprināja, ka šie grozījumi attiecas arī, ja pārdevējs pārdod SLO, kas eksportē. Tad arī ar 1 eksportu apliecinošu dokumentu pārdevējs var likt 0% pārdošanai.

VID arī apstiprina, ka šis attiecas arī uz pārdošanu SLO

Tāda pat interpretācija atrodama arī attiecīgajos VID metodiskajos materiālos. Turklāt tajos pieļaujamo eksportu pamatojošo dokumentu interpretācija ir pat vēl pielaidīgāka, kā MK noteikumos

“Tātad PVN 0% likmi var piemērot tikai tādu ziedoto preču piegādei, kuras nodotas Latvijas SLO un kuras ir izvestas no Latvijas teritorijas. PVN 0% likmes piemērošanu ziedojumam var pamatot ar vienu no šādiem attaisnojuma dokumentiem:

• līgums ar SLO;

• preču nodošanas - pieņemšanas akts;

• cits darījumu apliecinošs dokuments.

Ir arī jāizraksta nodokļu rēķins saņēmējam – SLO, piemērojot PVN 0% likmi.”

Manuprāt, VID uzskaitījums pat ir maigāks par likumu – līgums ar SLO jau pats par sevi ļauj piemērot 0%. Un tas ir pareizi – šoreiz jāpaslavē VID, jo darbojoties Uzņēmēji Mieram SLO, nācies redzēt, ka Ukrainas armijas pārstāvji ar roku brīvā formā mēdz uz baltas lapas apstiprināt attiecīgo preču saņemšanu. Kara laikā dažkārt grūti pārliecināt Ukrainas aizstāvjus par rūpīgu attaisnojuma dokumentu noformēšanu. Bet Ķelmēnu rupjmaizi viņi gan ir ļoti iecienījuši.

Ko pārdošanas gadījumā PVN deklarācijā uzrāda pārdevējs? 

Šādu darījumu - pārdevējs Latvijā pārdod SLO (piemēram, ziedot.lv vai Uzņēmēji Mieram), kas to nogādā uz Ukrainu, pārdevējam jāformē kā eksportu (nevis ar 0% PVN apliekamu piegādi iekšzemē, kas ir tikai ziedošanas gadījums), bet Latvijas SLO to savā PVN deklarācijā neatspoguļo.

Ja pārdevējs jau izrakstījis rēķinu SLO ar 21% kā iekšzemes darījumam? 

Savukārt, ja SLO ir pārdevējam jau samaksājis 21% PVN, SLO jādod pārdevējam CMR vai citu minēto apliecinājumu par pārdoto preču izvešanu uz Ukrainu un jāprasa koriģēt rēķinu uz 0% PVN un atmaksāt SLO nepareizi samaksāto PVN. PVN deklarācijās SLO šādus darījumus nav jāuzrāda, bet pārdevējs uzrāda eksportu. Diemžēl, uzņēmumiem un SLO jābūt modriem, jo esmu redzējis VID vēstuli, kur kādam uzņēmumam pats VID skaidro šo pārdošanas SLO PVN jautājumu pretēji savai iepriekš minētajai metodikai.

Viss pārējais būtiskākais par nodokļiem ziedojumiem apkopots šajā blogā

Ukrainas atbalstam "Uzņēmēji mieram" kopā ar "Ziedot.lv" saņēmuši jau 9,5 miljonu eiro ziedojumus!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru